Využití 3D tisku se stále více posouvá k velkoobjemové výrobě

Posun ve vnímání 3D tisku je patrný i ve složení publika odborné konference MSV. Nadšence do inovací, které zajímal zejména stolní 3D tisk, postupně vystřídali zástupci velkých průmyslových firem, od automobilek, přes strojaře až po biomedicínu.

„Na tom je nejvíc vidět, že technologie už není jen inovačním výstřelkem, ale že v dobrém slova smyslu zevšedněla, stala se z ní seriózní možnost, kterou při modernizaci výroby zvažujete,“ uvedl pořadatel konference.

„Zevšednění“ technologie je dobře patrné i v každodenním životě, kdy některé sportovní firmy ve velkém vyrábějí sportovní obuv s tištěnou podrážkou, technologie slouží běžně i ve zdravotnictví, například pro výrobu kompenzačních pomůcek na míru.

Na konferenci je k vidění také exponát naznačující možnosti 3D tisku. Jde o raketovou trysku vážící 80 kilogramů, což je největší díl vytištěný z mědi, která slouží létání na orbitu a má za sebou přes 200 úspěšných letových testů.

Mezinárodní strojírenský veletrh na brněnském výstavišti začal v úterý, potrvá do pátku. Představí se na něm 1312 firem ze 43 zemí, MSV spolu s veletrhy Transport a logistika, Envitech a Woodtec obsadil deset pavilonů.